Новини

Глобальний альянс з покращення харчування (GAIN) передав «Концерну Хлібпром» обладнання для визначення рівня йоду в солі для хлібу
В рамках проекту з профілактики йододефіциту у населення Глобальний альянс з покращення харчування (GAIN) подарував ПАТ «Концерн Хлібпром» обладнання для визначення рівня йоду в солі, що входить до складу хлібу.
Представник GAIN Ірина Сафронова розповіла, що в Україні відсутні державні програми з профілактики йододефіциту. Натомість світова спільнота знає багато успішних державних програм по боротьбі з ним, які базуються на використанні йодованої солі. Це історії таких країн, як Швейцарія, Данія, Австралія, Канада, Нідерланди. Але поки законодавчі ініціативи в нашій країні залишаються на розгляді в уповноважених органах, кожен може сам подбати про свою родину, використовуючи йодовану сіль та продукти з її вмістом.
«Хочу подякувати нашим партнерам по проекту за їхню підтримку спільної програми, − прокоментував операційний директор ПАТ «Концерн Хлібпром» Юрій Роговий. − Ми співпрацюємо вже з 2011 року. З того часу «Хлібпром» не тільки випускає для населення частину хліба з додаванням йодованої солі у Львові та Вінниці, але й провадить інформаційну кампанію. Разом ми випустили та поширюємо листівки і постери, які інформують про загрози йододефіциту, необхідну норму споживання цього елементу і розвінчують міфи щодо йодованої солі в нашому раціоні. В результаті наше починання підхопили хлібопекарі в інших регіонах, що також є поступом цього руху. Адже в умовах, коли йододефіцит відчуває 70% населення важливо поширювати цю практику на усі області».
Як зазначив Юрій Роговий, обладнання, яке отримало підприємство допоможе надати контролю за йодованою сіллю такого рівня, який представлений в інститутах МОЗ. А фахівці та лабораторні умови на заводах для цього є. Тож тепер в компанії будуть не тільки сертифікати якості від постачальників цієї продукції, але й проводитимуться власні ґрунтовні дослідження.
Насьогодні «Концерн Хлібпром» виготовляє з додаванням йодованої солі такі різновиди хліба − «Звичайний», «Софіївський», «Курортний», «Карпатський особливий» торгової марки «Хлібна хата» та «Артемівський» і «П'ятничанський» ТМ «Вінницяхліб». Компанія також отримала у Інституті екогігієни і токсикології ім. Л.І. Медведя висновки безпечності продукції, збагаченої йодом.