Новини

«Концерн Хлібпром» підтримав Регіональний форум хлібопекарів присвячений темі йододефіциту
30 та 31 жовтня у Львові проходив Регіональний форум хлібопекарів Центральної та Східної Європи організаторами, якого виступили міжнародні організації Дитячий фонд ООН – Юнісеф та ГЕЙН. Провідні представники хлібної промисловості та дослідницьких інститутів з країн СНД і Бельгії обговорювали світову практику боротьби з йододефіцитом на прикладі Данії, Австралії, Канади, Нідерландів, Швейцарії, Білорусі тощо.
За словами консультанта Юнісеф,регіонального директора ICCIDD професора Григорія Герасимова, додавання йодованої солі до хліба – це надійніший, найдешевший та найбезпечніший спосіб профілактики йододефіциту. В багатьох країнах світу така продукція складає до 90% всього виготовленого хлібу.
На форумі спеціалісти-науковці також розвіювали міфи щодо продукції, яка містить йодовану сіль. По-перше – вміст йоду через додавання йодованої солі в продукт у сотні разів менший за понаднормовий рівень і не може призвести до передозування. По-друге, спосіб йодування солі саме йодатом калію (KIO3) не дає йоду випаровуватись з продукту при виробництві, тільки – частково. По-третє, дослідження показали, що йодовані таким чином продукти не мають впливу на смакові властивості продуктів.
В Україні загальноприйняту світову практику виробництва хліба з йодованою сіллю за партнерства з Юнісеф продовжив «Концерн Хлібпром». «Карапатський особливий з йодованою сіллю» компанія виготовляє з листопада 2011 року. Сьогодні обсяги виробництва «Карпатського» складають близько 80 тонн і постійно зростають.
«Ця ініціатива – виважений і логічний крок, що відповідає стратегії компанії, – прокоментував генеральний директор ПАТ «Концерн Хлібпром» Владислав Аверченко. – Ми виготовляємо натуральну продукцію, яка завдяки вмісту йоду володіє додатковими корисними властивостями і дозволяє населенню рости ще й інтелектуально».
В компанії також зазначають, що хліб з вмістом йодованої солі не має нічого спільного з медичними препаратами – це звичайний продукт, який містить йоду не більше, ніж його отримують природнім шляхом люди в регіонах без його дефіциту.
Згідно даних міжнародних організацій в Україні народжується щорічно близько 400 тис. дітей не захищених від наслідків браку йоду. А нестача йоду в організмі спричиняє затримку у фізичному та психічному розвитку дітей, захворювання на зоб, ослаблення імунітету та проблеми з дітонародженням.