Новини

У рамках проекту з запобігання йододефіциту у Львові побувала Голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні
28 листопада у Львів прибула Голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Юкіе Мокуо. Делегація на чолі з Юкіе Мокуо вже відвідала партнера проекту – компанію «Концерн Хлібпром», зустрілася з Головою ЛОДА Михайлом Костюком та перевірила наявність хліба з йодованою сіллю у роздрібній мережі, а саме – в магазині «Опера Маркет», що на проспекті Свободи.
В рамках проекту з 24 листопада ПАТ «Концен Хлібпром» розпочав виготовляти існуючий в асортименті житній хліб «Карпатський особливий» з додаванням кухонної йодованої солі замість звичайної. На наявність корисного інгредієнта в продукті вказує спеціальна позначка на етикетці. Передбачено, що в точках реалізації цього продукту також розміщуватимуться інформаційні матеріали про проект. Щодня збагаченого йодом «Карпатського особливого» хліба виготовляють 3 тонни і розвозять у понад 170 магазинів міста та області. Придбати його можна як упакованим, так і не упакованим.
Ініціаторами проекту виступили СГО «Центр єднання європейської молоді “За спільне майбутнє” та ЮНІСЕФ (Дитячий фонд ООН). Партнер проекту - відділення Національного олімпійського комітету України у Львівській області.
Юкіе Мокуо подякувала керівництву «Концерну Хлібпром» за його високу свідомість та участь у проекті зі створення умов для збереження та зростання інтелектуального потенціалу України.
Довідка:
Дослідження 2007–2009 років, проведені вченими-медиками та фахівцями Міністерства охорони здоров’я України, засвідчили, що у регіонах України з виразним йододефіцитом вже немає дітей з інтелектом вище середнього рівня і присутня велика кількість дітей з низьким і дуже низьким інтелектом.
У 102 країнах світу проблема йододефіциту вирішується на законодавчому рівні - запроваджено обов’язкове збагачення йодом кухонної солі. При чому йодована сіль використовується при виготовленні продуктів харчування, особливе місце серед яких відводиться масовим – наприклад, хлібові. В Україні таких програм не існує.