Новини

«Концерн Хлібпром» сертифікував систему управління безпечністю харчової продукції згідно принципів HACCP
ПАТ «Концерн Хлібпром» впровадив та сертифікував на повністю автоматизованому заводі з виробництва хлібобулочних напівфабрикатів систему управління безпечністю харчової продукції відповідно до вимог міжнародного стандарту ISO 22000:2005. На ВП Завод хлібобулочних напівфабрикатів виготовляються хлібобулочні вироби високого ступеня готовності та швидкозаморожені хлібобулочні напівфабрикати для гарячої випічки ТМ «Наминайко».
Система управління якістю і безпечністю харчової продукції (СУЯБП) покликана попереджувати виникнення негативних чинників в процесі виробництва і забезпечує контроль за безпекою продукту на усіх етапах виробничого ланцюга — від постачання сировини та матеріалів до відвантаження готової продукції замовнику. Сьогодні СУЯБП на основі принципів НАССР — одна з найсучасніших та найавторитетніших міжнародних систем забезпечення та контролю безпеки харчових продуктів. Вона запроваджена як обов’язкова в більшості країн ЄС, зокрема, у Великобританії, Бельгії, Іспанії, Нідерландах, Греції, Норвегії, Данії, Німеччині, Польщі, Чехії.
Впроваджувати систему НАССР на даній виробничій площадці було значно простіше, ніж на діючих заводах, тому, що її проектування та будівництво здійснювалось вже з врахуванням майбутніх міжнародних вимог, — розповіла начальник відділу управління системами якості ПАТ «Концерн Хлібпром» Любов Друзюк. — Під час сертифікаційного аудиту, що проводило «Бюро Верітас Сертифікейшн Україна» ми отримали досить високу оцінку нашого виробництва хлібобулочних напівфабрикатів міжнародним аудитором. Результати аудиту дозволили нам по-новому оцінити перспективи підприємства, можливості вдосконалення системи управління якістю до ще вищого рівня, згідно таких стандартів, як IFS та BRC.
Члени групи НАССР провели передсертифікаційний аудит усіх підрозділів заводу, задіяних у процесі виробництва — управління постачання, бактеріологічної лабораторії, центральної виробничо-технологічної лабораторії, управління продажами напівфабрикатів, складів готової продукції, виробництва, транспортно-логістичного управління, управління персоналом, адміністративно-господарського управління. Таким чином було підтверджено готовність виробничого підрозділу до сертифікації.
За словами Любов Друзюк, на підприємстві було розроблено програми, дотримання яких забезпечило відповідність виробництва санітарним вимогам українського та міжнародного законодавства, зокрема, вимогам Кодексу Аліментаріус. На виробничому підрозділі встановлено жорсткі санітарно-гігієнічні вимоги. Для їх дотримання усіма учасниками виробничого процесу передбачена не лише система контролю, але й ефективний графік навчань.
Сертифікат на відповідність вимогам ISO 22000 видається на 3 роки. Однак, щорічно під час наглядового аудиту підприємство повинно доводити органу сертифікації дієвість, підтримку та вдосконалення системи управління якістю та безпечністю продукції.
Сертифікат на відповідність вимогам ISO 22000 — не просто спосіб підвищення конкурентоздатності або виходу на зовнішні ринки, це своєрідна декларація додаткових зусиль компанії в напрямку забезпечення найвищої якості та безпеки власної продукції для споживача, взяття на себе свідомої відповідальності за цей продукт, — підсумувала Любов Друзюк.
Останнім часом в Україні все більше ключових гравців, усвідомлюючи можливість бізнесових ризиків, ретельно підбирають постачальників, роблячи ставку на тих, хто гарантує безпеку своєї продукції. Так, нещодавно компанія «Метро Кеш енд Кері Україна» заявила, що до 2012 року її постачальники повинні бути сертифіковані за системою НАССР.
Довідка
НАССР- система аналізу небезпечних чинників та критичних точок контролю (англ. Hazard Analysis and Critical Control Points — аналіз ризиків і критичні точки контролю). Розробку системи НАССР започатковано у США для НАСА та військових лабораторій. Основним завданням яких було створення безпечної їжі для астронавтів. У період 1960—1980 рр. поширюється впровадження принципів забезпечення якості у харчовій промисловості. У 80-ті роки відбулись крупні міжнародні інциденти, пов’язані з виробництвом харчових продуктів, і виникає необхідність у створенні превентивної системи їх безпеки. В результаті було розроблено систему НАССР, яка отримала широке визнання в усьому світі.
Сутність системи полягає у ідентифікації та контролі біологічних, хімічних, фізичних та інших небезпечних чинників, матеріалів або продуктів, що негативно впливають або за певних умов можуть негативно впливати на здоров’я людини в критичних точках технологічного процесу виробництва харчових продуктів та усуненню їх чи мінімізації до прийнятних рівнів.
Для впровадження системи НАССР виробники зобов’язані не лише досліджувати свій власний продукт і методи виробництва, а й застосовувати цю систему та її вимоги до постачальників сировини, допоміжних матеріалів, а також систем оптової та роздрібної торгівлі.
Рушійна сила поліпшення системи управління якістю та безпечністю харчової продукції на базі НАССР: Плануй — Роби — Перевіряй — Поліпшуй.