Новини

ВАТ "Концерн Хлібпром" пройшов екологічну перевірку. Резюме Міжнародної Фінансової Корпорації та план екологічних закладів.
В рамках фінансової програми розширення ВАТ «Концерн Хлібпром» Міжнародна Фінансова Корпорація (IFC) здійснила комплексний аналіз екологічних та соціальних аспектів виробничої діяльності підприємств концерну. Перевірка здійснювалась на трьох найбільших підприємствах концерну - ДП «Вінницяхліб», ДП «Львівський хлібозавод № 5» та ДП «Гайсинхліб» і тривала місяць часу.
КОРОТКЕ РЕЗЮМЕ МІЖНАРОДНОЇ ФІНАНСОВОЇ КОРПОРАЦІЇ
ПО ОЦІНЦІ ЕКОЛОГІЧНИХ І СОЦІАЛЬНИХ АСПЕКТІВ
ПРОГРАМИ РОЗШИРЕННЯ «КОНЦЕРНУ ХЛІБПРОМ».
Опис Проекту ВАТ «Концерн Хлібпром» («Хлібпром» або «Концерн») є провідним виробником хлібопекарської й кондитерської продукції на Україні. У виробничу структуру Хлібпрома входять три борошномельних підприємства, чотирнадцять хлібопекарських заводів і вісімдесят роздрібних магазинів, розташованих на території західної й центральної України. На даний час Хлібпром і Міжнародна Фінансова Корпорація (IFC) ведуть обговорення фінансування програми розширення концерну, що включає в себе (i) будівництво нового борошномельного виробництва й зерносховища; (ii) купівлю нового хлібопекарського виробництва; (iii) розширення й модернізацію діючих хлібопекарень; (iv) розширення мережі роздрібної торгівлі й (v) інвестиції в робочий капітал (далі «Проект»).
У рамках комплексної оцінки концерну, фахівці IFC провели аналіз екологічних і соціальних аспектів виробничої діяльності. Даний документ являє собою резюме екологічної й соціальної оцінки Проекту.
Рамки екологічної й соціальної оцінки IFC
Екологічна й соціальна оцінка Проекту містила в собі:
- Відвідування трьох найбільших хлібопекарських виробництв, розташованих у м. Львові, Вінниці й Гайсині; зустрічі з фахівцями з охорони навколишнього середовища, праці й безпеки, а також представників кадрових служб і профспілок;
- Відвідування борошномельного виробництва в м. Гайсині;
- Зустріч з керівником проекту будівництва нового борошномельного виробництва;
- Ряд обговорень із керівником операційного відділу по впровадженню інтегрованих систем управління якістю;
- Вибіркове ознайомлення з документами по охороні навколишнього середовища, праці й безпеці.
Застосовні Стандарти Діяльності
Стандарти Діяльності IFC, застосовні до даного Проекту, містять у собі:
· Стандарт Діяльності 1: Система оцінки й управління соціальними й екологічними впливами Проекту.
· Стандарт діяльності 2: Робочий персонал й умови праці.
· Стандарт діяльності 3: Запобігання й мінімізація негативного впливу на навколишнє середовище.
· Стандарт Діяльності 4: Охорона здоров'я й безпека місцевого населення.
Категоризація Проекту
Відповідно до Процедури IFC по екологічній і соціальній оцінці Проект був віднесений до категорії B, оскільки є обмежене число впливів екологічного або соціального характеру, які можуть виникнути в результаті реалізації проекту, і які можуть бути відвернені або мінімізовані шляхом дотримання загальноприйнятих стандартів діяльності, технічних керівництв або критеріїв проектування.
Опис ключових екологічних і соціальних аспектів Проекту й заходів щодо скорочення негативного впливу.
Концерн представив плани по управлінню негативним впливом Проекту на навколишнє середовище, здоров'я й безпеку людей. При реалізації цих планів Проект буде відповідати вимогам України, стандартам діяльності й галузевим керівництвам IFC. Плани по мінімізації негативного впливу в короткому вигляді викладені нижче:
Стандарт Діяльності 1: Система оцінки й управління соціальними й екологічними впливами Проекту.
Керівництво «Хлібпрому» демонструє сильну прихильність до впровадження системного управління якістю продукції, навколишнього середовища, охорони праці, харчової й промислової безпеки. У даний момент на рівні концерну створюється операційне управління по побудові й впровадженню інтегрованих систем управління якістю відповідно до міжнародно визнаних стандартів ISO 9001-2000, ISO 14001:2004, OHSAS 18001:1999 та ISO 22000:2005 на всіх виробничих підприємствах концерну. Операційне управління також буде відповідати за порівняльний аналіз діяльності виробничих підприємств, обмін позитивним досвідом і поширення найкращих практик.
Інтегрована система управління якістю буде також основою для оцінки й управління екологічними й соціальними аспектами нових виробничих об'єктів концерну.
При купівлі або будівництві нових об'єктів, Хлібпром буде проводити адекватний аналіз ризиків і впливів намічуваної діяльності на відповідність вимогами України й IFC, а також проводити ефективні консультації з населенням, що проживає в зоні впливу Проекту.
Після запуску нових виробничих об'єктів, Хлібпром буде впроваджувати на них корпоративні системи управління якістю для забезпечення відповідності їхньої діяльності внутрішнім стандартам концерну, а також екологічним вимогам України й IFC.
Стандарт діяльності 2: Робітничий персонал й умови праці
На підприємствах Хлібпрому працевлаштовано понад 4200 осіб. Трудові відносини в концерні Хлібпром вибудувані відповідно до вимог трудового законодавства України й відповідають вимогам стандартів діяльності IFC. Більшість працівників є членами всеукраїнського професійного об'єднання «Соціальний Прогрес». При прийомі на роботу, нові співробітники проходять ознайомлення з різними документами, що регламентують трудові відносини, такими як колективний договір, правила трудового розпорядку, умови праці на робочому місці.
Крім цього, всі працівники Хлібпрому проходять обов'язкове навчання з питань охорони праці й здоров'я, харчовій безпеці й санітарії. На підприємствах Хлібпрому визначені робочі місця, обладнання й технологічні процеси, які можуть вплинути на здоров'я й безпеку працівників, а також розроблені міри й запропоновані засоби захисту для мінімізації ризиків.
Найбільш значні ризики пов'язані з небезпекою виникнення загорянь і вибухів зернового й борошняного пилу. На підприємствах Хлібпрому ведеться контроль за утворенням вибухонебезпечних концентрацій пилу й джерелами загорянь для запобігання аварійних ситуацій. Крім цього, проводяться систематичні перевірки систем виявлення загорянь і пожежогасіння.
Статистика по нещасних випадках і подіям за останні два роки не перевищує 2,5 випадків на 1 мільйон людино-годин, що є гарним показником.
Система управління охороною праці й промбезпеки буде інтегрована в корпоративну систему управління якістю, відповідно до вимог IFC.
Стандарт діяльності 3: Запобігання й мінімізація негативного впливу на навколишнє середовище. Найбільші хлібопекарські підприємства Хлібпрому, розташовані у Львові, Вінниці й Гайсині перебувають у базовій відповідності з вимогами екологічного законодавства України. Всі котельні установки працюють на природному газі, викиди пилу й оксидів азоту не перевищують нормативів України й IFC. Виробничі й зливні стічні води скидаються в каналізацію для подальшого очищення на міських очисних спорудженнях. Тверді побутові відходи захоронюються на ліцензованих полігонах. Ртутьвміщаючі лампи вивозяться ліцензованими компаніями для подальшого знешкодження.
Діючі борошномельні виробництва потребують поліпшення екологічних параметрів діяльності, зокрема, зменшення викидів в атмосферу забруднюючих речовин і пилу. Як першочергове завдання, Хлібпром проведе екологічний аудит трьох діючих борошномельних виробництв і підготує план коригувальних заходів зі строками їхньої реалізації. План коригувальних екологічних заходів буде представлений для ознайомлення місцевої громадськості. Виявлені проблеми будуть враховані при проектуванні й будівництві нового заводу.
Хлібпром приділяє пильну увагу питанням оптимізації енерго- і водоспоживання. На кожному заводі затверджений і реалізується План по енергоефективності, включаючи модернізацію котельного й виробничого обладнання, установку теплообмінних установок, теплоізоляцію виробничих приміщень і т.д.
Стандарт Діяльності 4: Охорона здоров'я й безпека місцевого населення.
Більшість виробничих об'єктів Хлібпрому діє з радянських часів і добре інтегровані в навколишнє соціальне середовище. У рамках створюваної системи управління якістю Хлібпром підсилить взаємодію з місцевим населенням, за рахунок створення механізму зворотного зв'язку й аналізу відносин місцевого населення до ризиків і впливів виробничої діяльності Хлібпрому, а також уживе заходів для зниження будь-якого негативного впливу на здоров'я й безпеку місцевого населення.
Для нових об'єктів, Хлібпром буде інформувати місцеві органи влади й контролю, служби надзвичайного реагування, а також місцеве населення про характер і рівень можливого негативного впливу на здоров'я й безпеку людей, як під час штатної експлуатації, так і позаштатних аварійних ситуацій.
Взаємодія з місцевим населенням
Електронні версії резюме екологічної оцінки й Плану екологічних заходів будуть розміщені для коментарів громадськості на сайті IFC , а також українською мовою на сайті Хлібпрому .
Тверді копії будуть розміщені по наступних адресах:
ДП «Львівський хлібозавод № 5», м. Львів, вул. Хлібна, буд.2
Х/з № 1, м. Вінниця, вул. Артема, буд.1
ДП «Гайсинхлиб», м. Гайсин, вул. Відродження, буд. 48
Інформація буде доступна для громадськості протягом 30 днів з моменту опублікування, запланованого на 9 березня 2007 року.
Питання й коментарі можуть бути адресовані: Валентину Мельниченко, п/а 79035, Львів, вул. Хлібна, 2.info@hlibprom.com.ua.
Як частина Плану екологічних заходів, погодженого між Хлібпромом й IFC, концерн проведе екологічний аудит трьох діючих борошномельних виробництв і підготує план коригувальних заходів зі строками їхньої реалізації. План коригувальних екологічних заходів буде розкритий для місцевої громадськості.
При проектуванні нового борошномельного виробництва, Хлібпром зобов'язується провести оцінку впливу на навколишнє середовище відповідно до вимог законодавства України й IFC, а також забезпечити ефективне розкриття інформації із проекту і його обговорення з населенням, що проживає в зоні впливу намічуваної діяльності.
ПЛАН
екологічних заходів по впровадженню інтегрованої системи управління якістю на ВАТ «Концерн Хлібпром»
1. Створити операційний Відділ по розробці й впровадженню Комплексних Систем Управління Якістю. Призначити кваліфікованих менеджерів/спеціалістів в області якості, охорони навколишнього середовища, праці й безпеки. Операційний відділ може бути створений як структурне формування, співробітники якого працюють на різних підприємствах Концерну.
Строк виконання: 30 березня 20007 р.
2. Провести навчання керівників підприємств, що входять до складу концерну, основним принципам і підходам до впровадження Комплексних Систем Управління Якістю. Навчання проводити силами кваліфікованих зовнішніх консультантів. Ціль навчання - підняти рівень інформованості й умотивованості керівної ланки.
Строк виконання: квітень - травень 2007 р.
3. Розробити Політику в області Якості, Охорони Навколишнього Середовища, Праці й Безпеки. Розробити програмну заяву, що відображає цілі, завдання Концерну в області охорони навколишнього середовища, якості, охорони праці й безпеки.
Строк виконання: 30 червня 2007 р.
4. Розробити й впровадити Інтегровану Систему Управління Якістю Навколишнього Середовища, Здоров'я й Безпеки. Впровадити інтегровану систему управління, що ґрунтується на міжнародно - визнаних системах менеджменту, таких як ISO 9001-2000, ISO 14001:2004, OHSAS 18001:1999, ISO 22000:2005. Розробити систему для гарантованого забезпечення відповідності діяльності законам України, а також використовуваним стандартам діяльності й керівництвам IFC. Вищевказані дії повинні провадитися в 4 етапи за наступною схемою:
- етап 1 - розробка концепції системи керування.
Строк виконання: серпень 2007 р.
- етап 2 - детальна розробка внутрішніх процедур і стандартів
Строк виконання: серпень 2007 р. + 12
- етап 3 - проведення первинного аудиту всіх виробничих процесів 9 на відповідність стандартам, установленим системою.
Строк виконання: серпень 2007 р. +18
- етап 4 - впровадження системи управління.
Строк виконання: серпень 2007 р. +24
5. Підготувати й представити формат консолідованого Щорічного Моніторингового Звіту для затвердження IFC. Розробити й подати на розгляд в IFC формат щорічного консолідованого моніторингового звіту. Звіт повинен інформувати IFC про статус відповідності діяльності компанії вимогам IFC; коригувальних заходах і встановлених строках їхньої реалізації, а також результатах моніторингу діяльності Компанії. Звіт повинен бути, складений, таким чином, щоб бути максимально корисним для керівництва й інформативним для IFC.
Строк виконання: 20 квітня 2007 р.
6. Розробити й впровадити План по поліпшенню діяльності по охороні навколишнього середовища, праці й безпеки для нового й діючих борошномельних виробництв.
- Діючі млини. Розробка й впровадження Плану спрямованого на досягнення вимог законодавства України й IFC в області екології, охорони праці й безпеки, який і є ключовим пріоритетом. План буде розроблений на підставі внутрішнього аудита невідповідностей і буде включати чітко сформульовані заходи, відповідальних осіб, строки й оцінку витрат на виконання заходів.
Строк виконання: 20 квітня 2007 р.
- Проект будівництва нового млина: планування й проведення консультацій з місцевим населенням, на яке впливає проект, є невідкладним завданням. Окрім цього, План заходів повинен містити в собі процедури й заходи, що гарантують дотримання на стадії будівництва вимог законодавства України й IFC в області охорони навколишнього середовища, охорони праці й здоров'я, у тому числі третіми особами (наприклад, будівельними підрядниками).
Строк виконання: 20 квітня 2007 р.